29.4.2020

Jälkiohjaustiedote päättöluokkalaisille ja heidän huoltajille 2020

 

Hyvät 9.-luokkalaiset ja huoltajat

Lukuvuosi on lopuillaan, joten on aika tiedottaa yhteisvalinnan tuloksiin ja jälkiohjaukseen liittyvistä asioista.

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan torstaina 11.6.2020. Alle on koottu ohjeita, kuinka tulosten julkistettua toimitaan.

 

 • Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ilmoittavat opiskelijoiksi hyväksytyille valinnasta joko kirjeitse tai sähköpostitse. Seuraa siis postia!

 

 • Varasijoille jääneille hakijoille lähetetään jälkiohjauskirje, jossa on tieto varasijasta ja omista pisteistä. Varasijalle jääneen on vain odotettava mahdollista opiskelupaikan vapautumista. Jos saa opiskelupaikan alemmalta hakutoivesijalta, se kannattaa ottaa vastaan. Varasijojen kautta opiskelupaikan voi saada myöhemmin vielä ylemmältäkin hakutoivesijalta.

 

 • Opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus on toimitettava oppilaitokseen hyväksymiskirjeen ohjeiden mukaisesti (kirjallisesti tai sähköisesti), viimeistään 25.6.2020. Jos paikan vastaanottoilmoitusta ei ole tehty asianmukaisesti, saatu opiskelupaikka voidaan perua.

 

 • Perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haku on 19.5.-21.7.2020 Opintopolussa (www.opintopolku.fi). Haussa on mukana VALMA-koulutus (ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus), kymppiluokat ja lukioon valmistava koulutus, LUVA (maahanmuuttajille ja vieraskielisille).

 

 • VALMA-opinnot tarjoavat mahdollisuuden ammatinvalinnan pohtimiseen, päättötodistuksen arvosanojen korotukseen (muutama oppiaine) sekä opiskelu- ja elämänhallintataitojen vahvistamiseen. Lähin VALMA-koulutus on Raahen ammattiopistolla.

 

 • Lähimmät kymppiluokat ovat Kalajoen kristillisessä opistossa ja Raudaskylän kristillisessä opistossa.

 

 • Yhteishaun jälkeen vapaita opiskelupaikkoja voi hakea ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Vapaista opiskelupaikoista ja jatkuvasta hausta saa lisätietoja suoraan oppilaitoksista ja opintopolusta (www.opintopolku.fi). Oma aktiivisuus ja suorat yhteydenotot oppilaitoksiin kannattavat, jos ei ole saanut opiskelupaikkaa yhteishaussa.

 

 • Peruskoulun päättötodistus pitää säilyttää tallessa. Todistus täytyy näyttää mm. syksyllä opintojen alettua jatko-opiskelupaikassa ja tulevissa työpaikoissa.

 

 • Kesätöihin menijät: Muista pyytää työtodistus kaikista kesätöistä. Jos työ on ollut opiskelualaasi liittyvää, voidaan kesätyön kautta karttunutta osaamistasi mahdollisesti tunnustaa tutkintoosi ammatillisissa opinnoissa.

 

 • Nuorisolain 7 c § mukaan opetuksen järjestäjän on luovutettava tiedot etsivää nuorisotyötä varten perusopetuksen päättäneestä nuoresta, joka ei ole sijoittunut perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.

 

 • Peruskoulujen opinto-ohjaajat ovat tavoitettavissa yhteishaun tulosten julkistamisen aikaan. Jos haluat neuvotella jatko-opintoasioista, ota yhteyttä oman koulusi opinto-ohjaajaan.